İnsanların sağlıklı yaşamı için gerekli olan ilk temel sağlıklı gebelik süreciyle başlar. Gebelik döneminde sağlıklı yaşam ve beslenme kriterlerine dikkat eden anneler, bebeğin sağlıklı büyüme-gelişim sürecini tamamlar. Burada annenin bilinçli olması, düzenli takibi çocuğun beyin gelişimini, fiziksel gelişimini ve psikolojik gelişimini olumlu etkiler.
Doğum sonrasında 0-1 yaş grubunda bebek beslenmesinin düzenli takibi çocuğun büyüme-gelişme süreci, sağlık kontrolunun düzenli yapılması, annenin sağlıklı yaşam ve beslenme konusunda annenin iyi eğitimiyle desteklenmelidir. Bu tür bilgileri bu konuda tecrübeli sağlık personeli yoluyla elde etmek çok önemlidir.
Okul çağında ve adölesan çağında bireyin kendisini sağlıklı yaşam ve beslenme konusunda bilinçlendirildiğinde bir çok hastalık, büyüme-gelişme bozukluğu, obezite gibi riskler ortadan kaldırılarak toplum sağlığı açısından yol almış oluruz.
Sağlıklı yaşam ve beslenme kriterlerinden ilki sağlıklı beslenmek, fiziksel aktivitelerin artırılması, düzenli sağlık kontrolleri, sağlık personeli rehberliği, okullarda bu konuda yapılan eğitim ve seminerler gibi yollarla bireyin bilinçlendirilmesidir. Sağlıklı yaşam ve beslenme kuralları kişisel özelliklerin, kalıtımsal yapının, vücudun ihtiyaçlarını doğru tespit etmek ile olur.
Bireyin boy-kilo kontrol, kan değerlerinin takibi, fizik muayene, psikolojik durumunun değerlendirilmesi yoluyla sağlıkla ilgili değerlendirme sağlanır.
Sağlık değerlendirilmesi yapılan kişiler hastalık veya sıkıntılar başlamadan koruyucu olarak sağlıklı yaşam ve beslenme kurallarına uyması gerekir. Bunun için düzenli uyku, kişiye uygun beslenme programı, günlük düzenli aktivite ve spor, stresten uzak yaşamak, doğru ve sağlıklı çalışma alanları, kişileri rahatlatıcı hobiler, sosyal aktiviteler içinde yer almak, kişisel ihtiyaç ve psikolojisini desteklemek, kötü alışkanlıklardan uzaklaşmak, sağlıklı yaşam ve beslenmenin bize katkı sağlamasını sağlar. Aksi taktirde göz önünde bulundurmadığımız konu örneğin kötü beslenme, belki obezite, büyüme-gelişme bozukluğu, metabolik hastalıklar gibi geri dönüşü daha zor sıkıntılara yol açabilir. Bu nedenle biz öncelikle vücudumuzun ihtiyaçlarını farkedip gerekirse araştırarak, sağlıklı yaşam ve beslenmeyle hayat kalitemizi artırabiliriz. Böylelikle toplumda kimseye ihtiyaç duymadan uzun ve sağlıklı ömür sürmenin güzelliğini yaşabiliriz.
Diyetisyen
Nermin Tosun